واکنش‌های متفاوت روزنامه‌ها به مرخصی رحیمی از زندان
تاریخ : 10 اسفند 1393

تنظیمات متن :
      رنگ پشت متن       سایز متن
   21

واکنش روزنامه‌ها به مرخصی معاون اول دولت دهم که بنا به اعلام دادستانی تهران به دلیل بیماری سخت یکی از وابستگان او بوده به صفحات روزنامه‌های امروز راه یافته است. صف‌کشی جناحی در باره آینده مذاکرات هسته‌ای در روزهایی که احتمال رسیدن به توافق زیادتر دانسته می‌شود و وضعیت بازار بورس، دیگر اخبار مهم روزنامه‌های یکشنبه هستند.


واکنش‌های متفاوت روزنامه‌ها به مرخصی رحیمی از زندان

روزنامه آرمان در شروع گزارشی با عنوان «رحیمی از‌ اوین به‌خانه‌ رفت» نوشته: رحیمی به مرخصی آمد. پایگاه اطلاع‌رسانی دادسرای عمومی و انقلاب تهران نوشت: «با توجه به انتشار خبر مرخصی محکوم‌علیه محمدرضا رحیمی در برخی رسانه‌ها، اعلام می‌گردد که پیرو درخواست کتبی نامبرده دائر بر استفاده از مرخصی به لحاظ بیماری لاعلاج و طولانی‌مدت همسرش که دربیمارستان بستری است، این دادستانی وفق مقررات قانونی، با درخواست یک هفته مرخصی نامبرده موافقت نموده است.» مدت زیادی از حضور رحیمی در زندان نمی‌گذرد یعنی او 26بهمن ماه بود که به اوین برده شد تا حکم مبتنی بر 5 سال حبسش اجرا شود. از آن تاریخ روزهای زیادی نگذشته است و کمتر کسی تصور داشت به این زودی‌ها او به مرخصی بیاید اما به هر حال طبق آنچه دادسرای عمومی و انقلاب تهران اعلام کرده، دلیل مرخصی دادن به او بیماری همسرش است. رحیمی در همان نامه که پس از نامه اعلام برائت از اقدامات رحیمی از سوی احمدی‌نژاد منتشر کرد به این وضعیت اشاره کرده و نوشته بود: «ناآگاهان نیز گمان کرده‌اند که درهای رحمت خدا به روی بندگان، راه در دالانهای سیاست دارد و رسانه‌ها عرض و آبرو و حیثیت 35 ساله خدمت و امنیت و آسایش همسر بیمار و دختران رنجورم را به باد داده‌اند.» به هر حال رحیمی به مرخصی آمد و احتمالا دیداری از سوی دولتیان قبل با او نخواهد شد و خودش هم تمایلی به این دیدار نداشته باشد. زمزمه مرخصی رحیمی از روز جمعه به شکل شایعه مطرح می‌شد که شاید این خبر از سوی نزدیکان رحیمی به بیرون درز پیدا کرده باشد اما وکیل رحیمی ظهر دیروز این شایعه را تکذیب کرد و البته گفت که پیگیر مرخصی موکلش است. اهمیت این شایعه در روز جمعه از آن رو بود که پیش از این، علی‌اکبر جوانفکر دیگر نیروی نزدیک به دولت هم شرایط امروز رحیمی را داشت و او برای درمان خود بسیار به مرخصی می‌آمد.

دیگر رزنامه‌ها هم به طور کوتاه به چرایی مرخصی رحیمی پرداخته‌اند ولی روزنامه جهان صنعت در اقدامی که شاید عبرت‌آموز و البته نیازمند تحلیل بیشتر است در مطلبی با عنوان «مرخصی رحیمی حق مسلم اوست!»، مرخصی رحیمی به دلیل بیماری همسرش را هم تاب نیاورده و آن را به طنز کشیده است.





شاخص کل بورس در منطقه ممنوعه

روزنامه دنیای اقتصاد، امروز وضعیت بورس را مورد توجه قرار داده و در گزارشی در این باره آورده: سقوط شاخص کل بورس تهران به کانال 63 هزار واحدی روز گذشته باعث شد فاصله دماسنج بازار از سطح حمایتی مورد توجه برخی تحلیلگران تکنیکال افزایش زیادی یافته و به محدوده‌های پیش‌بینی نشده وارد شود. داد‌و‌ستد 284 میلیون سهم به ارزش 534 میلیارد ریال در جریان معاملات روز گذشته نشان از کاهش محسوس حجم فعالیت‌ها در این بازار دارد. این ریزش در حالی همچنان نگاه‌های نگران را به خود معطوف کرده که اخبار مثبت فضای بازار را احاطه کرده و تصمیمات مسوولان ارشد در مجلس و دولت عمدتا به بازیابی توان بخش خصوصی، گشایش گره‌های مقرراتی از دست و پای بورس و توجیه‌پذیرتر کردن سرمایه‌گذاری در بازار سهام معطوف شده است و البته در فضای روند مذاکرات هسته‌ای نیز سیگنال‌های تقریبا مثبتی صادر می‌شود که برداشته شدن برخی موانع از پیش پای اقتصاد کشور را نوید می‌دهد؛ با این حال شاخص بازار همچنان به کاهش خود ادامه می‌دهد. در این راستا به نظر می‌رسد ریزش بیشتر از این سطح هم جای تعجبی ندارد و شاخص می‌تواند همچنان در منطقه ممنوعه شگفتی آفرینی کند.


روز گذشته در اولین روز کاری بازار سهام، شاخص کل با 101 واحد کاهش وارد کانال 63 هزار واحدی شد و در پایان معاملات با رقم 63 هزار و950 واحدی بسته شد. این روند در حالی باعث تعجب برخی فعالان بازار شد که اذهان سهامداران همچنان درگیر مسائل سیاسی پیش رو است. در عین حال اخبار اقتصادی بهتری از پایگاه‌های اطلاع‌رسانی منتشر می‌شوند که می‌تواند علاوه بر پتانسیل‌های خود بازار سهام، از روزهای بهتری برای اقتصاد هم نشانه‌هایی قابل توجه ارائه کنند. تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از شاخص بهای تولید‌کننده نشان از افت هزینه‌های تولید در کشور دارد. این ارقام برای بهمن ماه نیز با کاهش نسبت به ماه قبل رو به رو بوده که باید تاثیرات آن را در تقریبا 6 ماه آینده جست‌وجو کرد. در سطح بنگاه‌های خرد نیز اخبار مثبتی از صنایع و تولید منتشر می‌شود. دیروز معاون برنامه‌ریزی وزیر صنعت، معدن و تجارت از رشد 5/7 درصدی گروه صنایع و معادن و رشد 5/6 درصدی بخش صنعت در 6 ماهه امسال خبر داد. بر‌اساس سخنان حسین ابویی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت پیش‌بینی می‌شود این رشد اقتصادی 5 تا 6 درصدی را داشته باشند. با این وجود و در حالی که فضای اتفاقات سیاسی و بین‌المللی هم احتمال توافق ایران و غرب را غیرممکن نمی‌دانند، اما همچنان در اسفند ماه شاهد ریزش شاخص هستیم.

بررسی سابقه شاخص کل بازار سهام در اسفند ماه سال‌های 88، 89 و 90 نشان از افزایشی بودن منحنی شاخص و سودآوری این بازار در ماه آخر سال‌های مذکور دارد. با این حال در سال‌های 91 و 92 و روزهای ابتدایی امسال این روند برعکس است؛ امسال نیز مشابه با دو سال قبل بازار در ماه آخر سال در حال افت است. برخی از این اتفاق تلقی نوعی فروش دوره‌ای دارند تا جایی که شرکت‌ها برای تامین برخی نقدینگی‌های ریالی خود در ایام پایانی سال به فروش سهام روی می‌آورند و در عین حال از خریدهای کلان در بازار سهام نیز خودداری می‌کنند.

روح‌الله حسینی‌مقدم، مدیر ناشران شرکت بورس با بیان اینکه تاکنون بررسی علمی درخصوص افت و خیزهای فصلی شاخص در بازار سهام نداشته‌ایم، به «دنیای اقتصاد» گفت: در این زمینه نظر علمی و متقنی ارائه نشده، با این حال همه‌ساله در اسفند ماه با دو مقطع گزارش‌گری روبه‌رو‌ هستیم؛ یکی اینکه در شرکت‌هایی که سال مالی منتهی به پایان اسفند دارند، با ارائه پیش‌بینی‌های سود سهم سال 94 به نوعی سیگنال‌هایی روانه بازار می‌شود. شرکت‌هایی که با تاخیر به ارائه گزارش‌های 9 ماهه در این ماه می‌پردازند هم با توجه به گزارش‌های عملیاتی 3 ماه اول و دوم اقدام به این کار می‌کنند. از این رو دراین ماه باید به این گزارش‌ها نیز توجه ویژه داشت و باید دانست که این تحولات در واقع بی‌ارتباط با گزارش‌ها نیست. وی با بیان اینکه گزارش‌های ارائه شده در اسفند‌ماه سال‌های 89،88 و 90 نسبت به سال‌های اخیر شرایط بهتری داشته، گفت: اما در سال‌های 91،90 و امسال شرایط متفاوت است و این گزارش‌ها عمدتا محتاطانه و محافظه‌کارانه بوده و طبیعتا نتوانسته توقع و انتظارات سهامداران را برآورده کند.

به گفته وی در بازار سهام امسال علاوه بر این موارد، هیجان همچنان با رفتارهای سهامداران عجین شده است. شرایط اقتصادی و سیاسی نتوانسته قدرت تصمیم‌گیری زیادی نیز به سهامداران بدهد. متغیرهای کلان اقتصادی نیز نتوانسته به بازار کمک ویژه‌ای بکند. در این میان نرخ بهره بانکی همچنان موجب شده تا نقدینگی نتواند از سرمایه‌گذاری بدون ریسک دل بکند. با این حال این شرایط نمی‌تواند چندان پایدار بماند. در این میان متغیرهای سیاسی همچنان قابلیت این را دارد که قدرت تصمیم‌گیری بیشتری را پدید بیاورد. در مجموع می‌توان گفت ابهام فراوان در بازار و تمرکز سهامداران و فعالان بازار بر برخی عوامل خارجی و روانی بازار به مراتب بیشتر از پتانسیل‌های موجود است و هنوز ذهن سهامداران درگیر مباحث هسته‌ای است؛ به‌طوری که اخبار رد و بدل شده بین سهامداران عمدتا بر مواردی درخصوص فضای بین‌المللی متمرکز است.





مذاکرات هسته‌ای: خوش‌بینی در روزنامه‌های حامی مذاکرات، شرمن در روزنامه‌های مخالف مذاکرات

بعد از اظهارات روز گذشته وزیر خارجه، بیشتر روزنامه‌ها در صفحه اول خود پیشرفت در مذاکرات و افزایش احتمال رسیدن به توافق در مهلت تعیین شده را مورد توجه قرار داده‌اند. در مقابل روزنامه‌هایی مانند کیهان، وطن امروز و جوان ترجیح داده‌اند، به سخنان مقامات آمریکایی و از جمله شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا توجه بیشتری بکنند. جوان بیشتر صفحه اول خود را به همین « مرحله حساس مذاكرات» اختصاص داده و نوشته: وزير امور خارجه ايران در ديدار با همتاي ايتاليايي‌اش سخناني به زبان آورد كه نشان مي‌دهد ظاهراً مباحث فني مذاكرات در ‏مراحل نهايي است و آنچه باقي مانده و بايد پيشرفتي در آن صورت پذيرد، موضوع رفع تحريم‌هاست، ازاين جنس سخنان ‏اميدوارانه از زبان معاون وزير امور خارجه روسيه هم شنيده شد. ‏اين در حالي است كه رئيس هيئت مذاكره كننده امريكايي از پابرجايي تحريم‌ها به بهانه حمايت ايران از تروريسم و نقض حقوق بشر سخن مي‌گويد. ‏

محمد جواد ظريف در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با پائلو جنتيلوني گفت: هفته گذشته پيشرفت‌هايي به طور جدي در ‏مذاكرات صورت گرفت و اميدواريم اين هفته نيز در مذاكرات در ساير موضوعات به ويژه رفع تحريم‌ها به پيشرفت دست ‏يابيم؛ در اين صورت آن را تدوين و به شكل يك توافق جامع و دقيق كه امكان اجرايي شدن داشته باشد، در مي‌آوريم. اين ‏برنامه عملياتي ما براي رسيدن به توافق است. اميدوارم در مذاكرات آتي در موضوع رفع تحريم‌ها پيشرفت كنيم

ظريف با بيان اينكه مذاكرات هسته‌اي به مرحله‌هاي حساس خود نزديك شده و گفت‌وگوهاي دقيقي به وقوع پيوسته است، ‏افزود: مسئولان فني – هسته‌اي دو كشور در مذاكرات اخير حضور داشتند و به طور كلي بحث‌هاي مفيدي در حوزه فني و ‏رسيدن به تفاهم فني و حل مسائل صورت گرفت. ‏

ظريف با تأكيد بر پيشرفت قابل ملاحظه در زمينه‌هاي فني در مذاكرات اعلام كرد: در حوزه‌هاي ديگر هسته‌اي ‏و تحريم‌ها اختلاف‌ها باقي است. ‏‎ ‎ رئيس دستگاه ديپلماسي خاطرنشان كرد: بارها تكرار كرده‌ايم تحريم‌ها براي رسيدن به هيچ هدفي مفيد نبوده و امريكا و ‏ديگر كشورها بايد به اين نتيجه برسند كه تحريم‌ها راه گشا نيست بلكه مانع است. اگر اين نگرش به وجود آيد براي رسيدن ‏به توافق جامع آماده‌ايم. ‏ وي همچنين با تأكيد بر اصل همه يا هيچ كه در توافق ژنو نيز به آن اشاره شده است گفت: همواره اعلام كرده‌ايم تا روي ‏كليه مسائل به توافق نرسيم، توافقي وجود ندارد. ‏ وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر اينكه اين هفته بنيامين نتانياهو در كنگره امريكا در مخالفت ‏با توافق هسته‌اي سخنراني مي‌كند ديدگاه شما در اين باره چيست، گفت: جاي تاسف است كه گروهي منافع خود را در تنش و بحران مي‌بينند و از هيچ راه حلي استقبال نمي‌كنند. نتانياهو مخالف هر گونه راه حل است و اين نشان دهنده تلاشي است ‏براي اينكه با استفاده از يك موضوع غير واقعي و ساختگي بر واقعيات منطقه از جمله اشغال و سركوب مردم فلسطين و ‏نقض حقوق آنها در غزه، كرانه باختري و بيت المقدس سرپوش گذاشته شود. ‏ ظريف گفت: اين رويكرد (رژيم صهيونيستي) جديد نيست. آنها با هراس‌افكني و دروغ پردازي حتي در داخل كشورهاي ‏ديگر تلاش دارند مانع برقراري آرامش در منطقه شوند. معتقدم اين تلاش بيهوده است و نبايد مانع رسيدن به توافق شود. ‏

جوان بعد از این سراغ سوژه مشترک خود با روزنامه‌هایی مانند کیهان و وطن امروز رفته و سخنان مقامات آمریکایی و از جمله شرمن را برجسته کرده است. کیهان در شروع گزارشی با عنوان «صداقت آمریکایی!/ شرمن: تحریم‌ها را برنمی‌داریم» نوشته: با وجود اینکه ایران، توافق یک‌مرحله‌ای و لغو یکباره تحریم‌ها را به عنوان شروط اصلی توافق نهایی مطرح کرده است، «وندی شرمن» سرپرست تیم مذاکره‌کننده آمریکایی تاکید کرد که تحریم‌های ایران برای مدت بسیار طولانی به قوت خود باقی است.

کیهان در بخشی از این گزارش نوشته: « شرمن در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره تبعات احتمالی یک توافق هسته‌ای برای نقش تهران در منطقه تأکید کرد که «هیچ معامله بزرگی با ایران» در کار نیست، «مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای هستند، ما کاملا درباره آنچه که در منطقه رخ می‌دهد آگاه هستیم، تمام تحریم‌های ما درباره تروریسم و حقوق بشر و نگرانی‌های ما درباره ثبات منطقه به قوت خود باقی هستند و متأسفانه برای مدتی بسیار طولانی باقی خواهند ماند». اظهارات شرمن در حالی است که ایران پیش از این بر دو شرط اساسی توافق نهایی یعنی«یک مرحله‌ای بودن تصویب کلیات و جزییات توافق» و «لغو یکباره و کامل تحریم ها» تاکید داشته است. »

محمدکاظم انبارلویی در سرمقاله روزنامه رسالت با عنوان «ادعاي فراموش شده در گفتگوها»، راه جدیدی را در پیش گرفته و از جمله نوشته: آنچه در مذاكرات ايران با 1+5 جايش خالي است موضوع ادعاي خسارت مالي است كه آنها به ملت ايران وارد كرده و به بيت المال آسيب وارد كرده‌اند.

آمريكايي‌ها در چينش تيم مذاكره‌كننده نماينده خزانه‌داري كل را دارند. جاي هم سنگ و هم وزن اين نماينده در تيم مذاكره‌كننده ايراني خالي است. وظيفه ديوان محاسبات كشور وفق شرح وظايف خود، پاسداري از بيت‌المال است. طي سال‌هاي اخير ميلياردها تومان صرف تاسيسات هسته‌اي ايران شده است.

ايران بايد در اين موضوع چند ادعاي جدي كه ماهيت مالي و محاسباتي دارد، مطرح نموده و خسارات ناشي از آن را از طرف غربي مطالبه كند:

1- خسارت گران تمام شدن برخورداري ايران از فناوري صلح آميز هسته‌اي

2- خسارت‌هاي تحميل شده ناشي از تحريم‌هاي يكجانبه و چندجانبه

3- هزينه‌هاي جانبي آسيب به اقتصاد ملي

4- خسارت كساني كه به دليل تحريم‌ها نتوانستند از راديوداروها به موقع استفاده كنند و جان عزيز خود را بر سر آن گذاشتند.

5- خسارت ناشي از شهادت دانشمندان هسته‌اي كه نظام ميلياردها تومان براي تربيت آنها هزينه كرده است.

6- خسارت ناشي از اكسيد كردن غني‌سازي 20 درصد و توقف فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران با غناي مورد نياز كشور

7- خسارت ناشي از بازطراحي تاسيسات هسته‌اي در اراك و هزينه‌هاي عظيم مترتب بر آن

8- خسارت ناشي از تحريم بانك مركزي و تحريم‌هاي بانكي

9- خسارت ناشي از تحريم نفتي، پتروشيمي، فلزات گرانبها و...

10- خسارت ناشي از آسيب به مبادلات تجاري ايران با ديگر كشورها و از دست دادن بازارهاي بالقوه و بالفعل

11- خسارت ناشي از پول‌هاي بلوكه شده ايران در بانك‌هاي اروپايي و آمريكايي

12- هزينه‌هاي ناشي از جاسوسي برخي بازرسان آژانس انرژي اتمي كه عواقب مادي و رواني براي جمهوري اسلامي داشت.

13- هزينه‌هاي ناشي از وقت‌كشي و فرسايشي شدن مذاكرات هسته‌اي.

طبيعي است در تيم مذاكره كننده كسي كه اين خسارتها را نمايندگي كند وجود ندارد، لذا نماينده‌اي از ديوان محاسبات كشور و نماينده‌اي از خزانه‌داري كل در وزارت امور اقتصادي و دارايي بايد اين مطالبات ملت را در گفتگوها نمايندگي كند.








منبع : تابناک‌

نظرات :



نظر خود را در مورد این خبر بیان کنید.

نام :

ایمیل :

نظر:
آدمک :