متهمان آلودگی تهران
تاریخ : 17 بهمن 1396
تنظیمات متن :
رنگ پشت متن
سایز متن
21
پول نیوز- آلودگی هوا بازهم نفس پایتخت نشینان را به شماره انداخته است. اما معلوم نیست که گره کار کجاست . حالا رییس جمهور هم نسبت به حل این مشکل ابراز ناتوانی میکند و میگوید" نمیدانم که گره کار کجاست. تمام خیابان را دود فراگرفته ، از در و پنجره برخی از مینی بوسها و اتوبوسهای ادارات و نیروهای مسلح دود خارج میشوند؛ کامیونها متخصص تولید دود شده اند. چه مشکی داریم ؟ آیا صنعت ما، گازوئیل و بنزین ما، خودرو سازی ما مشکل دارد یا پلیس برخورد نمیکند یا همه با هم مقصریم، نمیدانم.
بلوای آلودگی
آلودگی که هر روز بر متهمان آن افزوده میشود، داد همه را درآورده است. سازمان استاندارد از کیفیت بد بنزین میگوید و وزارت نفت از آلایندگی و مصرف بالای بنزین خودروهای داخلی گله میکند. همین 2 روز پیش بود که بیژن زنگنه در نشست خبری خود با انتقاد به عملکرد خودروسازان داخلی گفت همین حالا در اواسط دهه 90 خودروهایی تولید میکنیم که به اندازه پیکان دهه 50 بنزین مصرف میکنند و از نظر تولید آلایندگی در حد استاندارد نیست. 24 ساعت از این انتقاد نگذشته بود که نیره پیروز بخت رییس سازمان استاندارد در واکنش به گفتههای مقام ارشد نفتی کشورمان از بالا بودن گوگرد در بنزینهای داخلی سخن گفت و ادامه داد: بررسی مصرف بنزین خودروها تا سال 93 بر عهده سازمان بهینه سازی مصرف سوخت بود اما چون وزارت نفت کاری در این رابطه نکرد این مسئولیت را به سازمان استاندارد واگذار شد . در حال حاضر سنجش آلایندگی خودروها و میزان مصرف سوخت آن جز شاخصهای استاندارد 55 گانه است و تخلفی در این رابطه صورت نمیگیرد.
شاید حالا از خود بپرسید که به بالاخره میزان مصرف سوخت خودروهای داخلی استاندارد است یا نه؟ خودروهای داخلی کم مصرف هستند یا پرمصرف. سوالی که فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به آن به پول نیوز میگوید: در حاضر خودروهایی که در داخل تولید میشوند میزان مصرفشان در حد استاندارد است اما مشکل از آنجا آغاز میشود که طیف زیادی از مصارف در این بازه قرار دارند . خودرو با گرید مصرف A هم استاندارد است با گرید G هم استاندارد تلقی میشود ولی بین دو فاصله زیادی وجود دارد.
او در حالی که بر گفتههای بیژن زنگنه در رابطه با حجم مصرف بنزین خودروهای داخلی صحه میگذاشت، ادامه داد: به عنوان مثال خودرویی همچون پژو 405 با توان تولیدی 100 اسب بخار 12.5 تا 13 لیتر بنزین مصرف میکند اما آلفاروما با توان تولید 150 اسب بخار 7.5 لیتر بنزین استفاده میکند. ب ام و x4 با توان 250 اسب بخار شتاب 6 ثانیه مصرف ترکیبیش 7 لیتر است در حالیکه دنا با توان 113 اسب بخار و شتاب 13 ثانیه مصرف ترکیبیش 7.7 لیتر است. البته این اعداد به معنی غیر استاندارد بودن مصرف بنزین خودروها و تکذیب گفتههای رییس سازمان استاندارد نیست اما بی تردید میتوان ادعا کرد که خودروهای داخلی پرمصرف هستند.
کاهش میانگین مصرف سوخت خودروهای داخلی به 7 لیتر
وزارت صنعت، معدن و تجارت خودروسازان را ملزم کرده مصرف سوخت خودروهای تولیدی خود را تا سال ۱۴۰۴ به تقریبا نصف مصرف سوخت فعلی این محصولات کاهش دهند. هدف گذاری که بسیاری از کارشناسان دست یابی به آن را در صورت ادامه این وضعیت امری محال میدانند. تنها ایجاد بازار رقابتی است که میتواند خودروسازان را تحرک وادارد. آنها رقیب و تهدیدی در بازاربرای خود نمیبیند طبیعی است که در چنین شرایطی تلاشی هم برای بهبود وضعیت انجام نشود.
همچنین طبق این برنامه میانگین مصرف سوخت خودروهای داخلی باید تا پایان سال جاری (۱۳۹۶) به ۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و تا سال ۱۴۰۰ به ۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش کاهش یابد. این هدف گذاری اما در شرایطی است که به گفته این کارشناس صنعت خودرو در حال حاضر سرانه مصرف خودروهای داخلی 7.2 لیتر است . بنابر این وزارت صنعت هدف گذاری قابل دفاعی را در نظر نگرفته است.
افزایش مصرف با ارزانی سوخت
قیمت بنزین طی دو سال گذشته ثابت مانده و اکنون باعث شده با وجود تولید روزانه ۶۷ میلیون لیتر بنزین در کشور همچنان نیاز به واردات ۱۶ میلیون لیتری وجود داشته باشد؛ یعنی هزینهای حداقل برابر ۵ هزار میلیارد تومان در سال برای تامین بنزین به کشور تحمیل میشود. حالا ارزان بودن سوخت به عوامل اصلی تولید خودروهایی که مصرف بالایی دارند، تبدیل شده است . عاملی که به اذعان این کارشناسان خودرو تولید خودروهای با سرانه بالای مصرف بنزین را برای خودروسازان داخلی توجیه پذیر ساخته است. او میگوید : مصرف سوخت یکی از اصلیترین فاکتورهای خرید خودرو در کشورهای پیشرفته محسوب میشود. البته در کشور ما به دلیل محدودیت گزینهها چارهای به جز خرید خودروهای قدیمیو پرمصرف وجود ندارد و به همین دلیل مصرف سوخت از اهمیت کمتری نسبت به سایر گزینههای خرید برخوردار است.
اسقاط یک دستگاه خودرو به ازای تولید ماشینهای پرمصرف
اما در حالی رییس جمهور روی نوسازی ناوگان و خروج خودروهای فرسوده تاکید میکند که برخی از خودروهای کشور عمرشان به 70 سال هم میرسد. خودروهایی که قرار بود که واردکنندگان و تولیدکنندگان شرایط برای نوسازی آنها را فراهم کنند اما خبری از آن نشد. در چنین شرایطی بهترین راه را می توان عوارض بستن بر مصرف سوخت است. اما اسقاط یک دستگاه خودرو به ازای تولید هر دستگاه خودرو با مصرف سوخت 8 لیتری از دیگر راه کارهایی است که می توانست به تولید ماشین های کم مصرف و کم آلاینده کمک کند طرحی که مورد مخالفت خودروسازان قرار گرفت.
منبع : عصرایران
نظرات :